bild & foto

Bildbehanling – bakom kulisserna

NE: bildbehandling

I allmän betydelse behandling av bilder med avsikt att förbättra eller på annat sätt förändra informationen i bilden.

Förbättra, Förändra & Förbereda

Retusch

Hittat en favoritbild som åldrats trist eller kanske blivit förstörd? Vi kan städa bort damm, fixa färger, ta bort reflektioner och minska skugga eller vad det nu kan vara. Eller misslyckades du med bilden på drömmotivet, kanske blev den alldeles för mörk?

Vi går igenom alla bilder för att uppnå bästa möjliga kvalitet innan slutprodukt. Ibland bara lite småpet, men mer där det krävs.

Sen anpassar vi självklart med rätt ICC-profil för rätt slags produktion – om verket ska tryckas vill säga.

Färgcheck

Färgstandard

Där du ser grönt kanske någon annan ser blått – lite kort så uppfattar man helt enkelt färger på olika sätt från person till person. Förutom det behöver man även ta hänsyn till exempelvis skrivare, skärmar och tryckpressar.

Hur får man då färgen på skärmen att stämma överens med färgen på det tryckta materialet?

Jo, när man exempelvis tar fram en logotype bör man välja en PMS-färg (Pantone), vilket är ett referenssystem som bygger på nio olika färgblandningar. Pantone-färgstandarden har tagits fram för att skapa en gemensam standard för färger. Pantone gör att du får samma resultat överallt – att färgen upplevs likadan både på skärm och i tryck. Varje färgton har en färgkod man refererar till, anger man den i olika produktioner ska resultatet bli detsamma överallt.

Låt oss bläddra i Pantones färgguide tillsammans vettja!



Upplösning

Print eller web?

Sist men inte minst (men som ska tas i beaktning först) – ska bilden tryckas, kanske i storformat, eller publiceras på webben? Det handlar om upplösning och att anpassa den, det handlar om filformat – allt för att få en utmärkt slutprodukt.

Vad är då bildupplösning? Det är  inget annat än antalet pixlar. En bild med hög upplösning innehåller många pixlar. En bild med låg upplösning innehåller få pixlar. Ju fler pixlar, desto högre bildupplösning och därmed bättre kvalitet.

Låter det komplicerat?
Pusta ut, vi löser det åt er.